DA LI ĆE JOŠ PASTI CIJENA NEKRETNINA?

Objavljeno: 04.08.2014. | Blog

Cijene nekretnina su pale i to znatno. Prodaja je stala gotovo u potpunosti. Da li je ovo dno cijena nekretnina ili će još padati? Osnovano bi se moglo pretpostaviti da će cijene još padati. Koliko i do kada, drugo je pitanje. Želio bih napomenuti da kada pišem o nekretninama, prvenstveno mislim na novogradnje.

Prije 6-7 godina prosječne cijene nekretnina (novogradnji) u riječkom prstenu su bile cca 1.300 - 1.600 eura po metru četvornom, ovisno o lokaciji, veličini stana, kvaliteti gradnje i sl. To treba uzeti uvjetno, jer su pojedine cijene odudarale od prosjeka, ali njih je bio mali broj. Prije godinu dvije prosječne cijene su bile cca 1.000-1.300 eura po metru četvornom. Sada je situacija da se gotovo ništa ne prodaje, a prosječna cijena je pala na cca 900 - 1.100 eura po metru četvornom. Napominjem, riječ je o prosječnoj cijeni ono malo nekretnina koje se uspiju prodati. Zašto bi cijena još trebala padati? Više je razloga i idemo iz početka.

Prvo, ponuda višestruko premašuje potražnju. A ponuda i potražnja uvjetuju cijenu. Kada govorim o potražnji podrazumijeva se ona potražnja koja se može realizirati, gdje kupac ima osigurana novčana sredstva. Drugi problem je kreditiranje građana na kapaljku, koje još uvijek traje znatno smanjenim intenzitetom, a ne naslućuje se da će se kreditne linije znatnije otvoriti prema građanima. Nadalje, dosta je investitora koji su opterećeni bankovnim kreditima s vrlo visokim kamatama, a još uvijek većina njih nije spremna znatnije spustiti cijenu i prodati stanove. Jednostavno ne žele ništa ne zaraditi ili izgubiti, nadajući se da će svaki čas doći kupac. To je logično i razumljivo razmišljanje, ali u tom čekanju dobar dio njih će ostati bez ičega jer će bankovna kamata "pojesti" sve, pa i vlastiti ulog. To je trenutak koji čeka dio kupaca. Naime, ima dosta kupaca s gotovinom koji čekaju dno cijena nekretnina, čekaju da banke počnu prodavati nekretnine onih investitora pa i građana koji ne mogu vratiti kredit pa da ih kupe vrlo povoljno i na njima zarade u nekom budućem periodu. Prodavatelji koji nisu opterećeni bankovnim kreditima su u bitno boljoj situaciji jer mogu čekati porast cijena (koji će se neminovno dogoditi).

Pomalo je apsurdno vidjeti da i u ovoj situaciji investitori i dalje grade nove stanove (npr. na Viškovu). Ali apsurd je objašnjiv. Jedan dio investitora je započeo gradnju u bolja vremena i ne želi stati pred kraj, već će završiti zgradu i pokušati prodati stanove ili čekati bolja vremena. Dio investitora još ne želi vjerovati da je kriza koja je pogodila građevinarski sektor vrlo duboka i da joj se niti ne naslućuje kraj. Dio investitora koji grade pomoću kredita moraju iskoristiti kredit jer imaju određeni rok dan od strane banke, pa su prisiljeni završiti objekt bez obzira što će se dogoditi s prodajom. A najpametniji dio investitora ide u gradnju iz razloga što... Ne mogu baš sve otkriti, nadam se da nećete zamjeriti. Pozdrav do idućeg tjedna.