OSLOBOĐENJE OD PLAĆANJA DOPRINOSA

Objavljeno: 17.04.2020. | Blog

Za razliku od ranije najavljivanog Vlada je ipak donijela odluku: 

            „Porezni obveznik koji je ostvario mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta koju isplaćuje Hrvatski zavod za zapošljavanje bit će oslobođen obveze plaćanja doprinosa za iznos isplaćene sufinancirane neto plaće po osnovi potpore. Navedeno se ostvaruje na temelju mjere Oslobođenje od obveze doprinosa za sufinancirane neto plaće.“

Isto vrijedi i za obrtnike, slobodna zanimanja i sl.

Do sada je dijelu poreznih obveznika – poduzetnika kojima je pad poslovne aktivnosti bio do 50% u ožujku 2020. u odnosu na ožujak 2019. a nije im uredbom zabranjen rad omogućeno da plaćaju doprinose s odgodom a sada su oslobođeni plaćanja doprinosa. To je još jedna velika pomoć gospodarstvu. Svima nama vrlo bitna i samo se nadamo da će uskoro početi ozbiljnije popuštanje nametnutih mjera jer nijedno gospodarstvo ne može dugo izdržati ovakvu blokadu poslovnih aktivnosti a kamoli Hrvatsko. Naime, po najnovijim podacima, prihod državnog proračuna se od proglašenja rigoroznih mjera puni samo 30% u odnosu na isto razdoblje lani.   

Prema nekim opet novim predviđanjima trošak pandemije koronavirusom bi mogao koštati Republiku Hrvatsku oko 75 milijardi!!! kuna. Wow koliki novac. RH će se zadužiti za lijepu svotu. Novci će se naći, bez većih problema. Ali da li će se bez problema vratiti?????

Do sada smo od Europske unije dobili bespovratnih milijardu eura, što nije mali novac. Iako će trebati još dosta milijardica.

Čitajte nas dalje.             

Savjet uz jutarnju kavu, link na pupiko.eu, da Vam dan barem krene pametnije.