TURISTIČKI RADNICI, PRIPREMA, POZOR, STOP!!!

Objavljeno: 19.04.2020. | Blog

Još jučer (18. 4.) mi je u glavi bio naslov današnjeg teksta: „Turistički radnici, priprema, pozor, kreni!“, međutim, ministar turizma mi ga je promijenio.

Iako se ne bavim turističkom djelatnošću, obradovala me informacija da češki turisti žele doći na Jadran ovo ljeto, kao i da ima najava i od strane nekih drugih emitivnih područja (nije rečeno kojih). To je bila prva pozitivna vijest za turizam i gospodarstvo općenito, od izbijanja korona krize. U moru negativnih vijesti u svim sferama gospodarstva, kada pročitate nešto pozitivno, pa makar bilo sasvim normalno (halo, Česi žele doći na Jadran, kao da je to nešto novo), čovjeka veseli. Malo daje nadu da će se uskoro vratiti uobičajen normalan način života, koji svi željno očekujemo. I onda veli ministar: „Svi vi koji ulazite, ostavite svaku nadu...“, kao da nas je Danteov Pakao u sekundi pritisnuo svom težinom. Tek što se poradovasmo da bi nešto od turizma moglo biti ove godine, ministar veli da ništa što se dogovara ne vrijedi za ovu godinu nego za 2021. A vi preživite do tada! I još veli: „Možda bi se mogla dovesti grupa-dvije Čeha u kolovozu.“ Onako, da malo zamažemo oči javnosti i turističkim djelatnicima koji željno očekuju goste. I još veli ministar: „Treba domaćim gostima napuniti kapacitete za ovo ljeto“. Naravno, kako se toga nitko nije sjetio. Kada krene milijun siromašnih Hrvata na more, to će biti nešto. Para kao blata. Ni ne trebaju nam stranci. Kada Slavonci i ostali kontinentalci krenu na more (i sam sam Slavonac, pa nipošto ne podcjenjujem Slavonce, samo iznosim činjenice), punih prtljažnika paradajza (pardon rajčice, ali u Slavoniji se zadržao naziv paradajz) i paprike koje nisu imali kome prodati (jer im je onemogućena njihova prodaja) i krenu nemilice trošiti novce kojih su im puni novčanici (šajtofi, ako tko zna za taj arhaični izraz) - bit će sve kao u bajci.

O tempora! O mores!

Austrijanci s jučerašnjim danom imaju 14.671 zaraženih koronom i 443 umrle osobe i njihova ministrica turizma najavljuje da bi Austrija na ljeto mogla dopustiti turistima iz Njemačke i drugih zemalja u kojima je koronavirus pod kontrolom da je posjete. Ali to su Austrijanci. Teška sirotinja pa im svaki euro puno znači. Srećom, mi smo bogata nacija, pa nam ništa ne znači jedna turistička sezona. Koga briga, barem neće biti buke i galame u turističkim mjestima, tih par turista koji će se odmarati moći će se dobro naspavati. Neće biti gužve na cestama, niti na graničnim prijelazima. Oboje će biti prazni. Bit će nam super.

I za kraj ovog možda veselo ironičnog teksta, ali u osnovi tužnog, još jedna stara slavonska poslovica: Ne možeš suhu drenovinu cijediti. Toga na Googleu nema. Drenovina je vrsta iznimno suhoga drveta. A takvi su i novčanici (šajtofi) hrvatskih građana. Ali, valjda ministar zna...

Čitajte nas dalje.

Savjet uz jutarnju kavu, link na pupiko.eu, da Vam dan barem krene pametnije.