ŠTO JE NOVOGA?

Objavljeno: 15.04.2020. | Blog

Što je novoga na gospodarskom nebu Hrvatske?

Hrvatska je do sada isplatila 1,3  milijarde kuna za potporu gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta poduzetnicima čije poslovanje je otežano pandemijom korona virusa. Hrvatski zavod za zapošljavanje do 17. 04.  prestao je primati nove zahtjeve za potporu za mjesec travanj (za ožujak se zahtjevi ne primaju). Uskoro bi trebali nastaviti isplate potpora za ožujak za one poduzetnike kojima su odobreni a nisu isplaćeni kao i one kojima odobrenje još nije izdano.

Novca za potpore ima dovoljno, a samo mali dio je isplaćen (1,3 milijarde kuna) tako da osobno ne očekujem neke zastoje u isplatama. Barem za 3 mjeseca za koliko se odobravaju zahtjevi. Vezano za ukupan iznos potpora i poticaja, ministar financija spominje neku pomalo nebuloznu cifru od 45 milijardi kuna koliko bi državu trebala koštati pandemija. Ako država može sebi priuštiti toliki iznos, neovisno o tome koji dio će stvarno dati kao poticaj a koji će naknadno naplatiti onda se ne moramo bojati za isplatu obećanoga ili ugovorenoga. Većina poslodavaca koji su dobili poticaje još nije potposala ugovor s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje iako su svi kojima je odobrena potpora dobili ogledni primjerak ugovora koji će se trebati potpisati.    

I sada zamislite bezobrazluka nekih naših sindikalnih čelnika. Mrtvi hladni izjave da imaju informacije da dobar dio poduzetnika ne isplaćuje radnicima plaću a dobili su za njih poticaje. Bez ikakvih dokaza. Onako paušalno. Kako može poduzetnik ne isplatiti plaću pa makar i minimalnu radniku kojega nije otpustio i za čiju plaću je dobio poticaje? Ne može, ali glavno je da neki neradnici i kako mi volimo reći uhljebi u ovoj ionako teškoj situaciji dodatno radi samopromocije iznose ničim argumentirane stavove. Žalosno.  

Čitajte nas dalje.             

Savjet uz jutarnju kavu, link na pupiko.eu, da Vam dan barem krene pametnije.