NOVE MJERE POTPORE GOSPODARSTVU (II DIO)

Objavljeno: 03.04.2020. | Blog

Koje još nove mjere za spas gospodarstva donosi Vlada?

Vezano za obračun i uplatu PDV-a novina je da svi porezni obveznici neovisno o veličini odnosno visini prihoda mogu obračunavati PDV po novčanom načelu. Obračun PDV-a će se raditi na uobičajen način, dakle prema izdanim i primljenim računima ali će se plaćati (ako je obveza veća od pretporeza) prema novčanom načelu. Dio obračunatog a neplaćenog iznosa PDV-a  (računi za koje PDV nije naplaćen niti plaćen) platit će se s odgodom. Dakle, ono što nije naplaćeno i plaćeno ide u odgodu a za ono što je naplaćemo i plaćeno obračunava se i plaća PDV. Odgoda plaćanja malo prije spomenutog dijela PDV-a  vjerojatno će se plaćati nakon prestanka ugroze na 24 beskamatne rate. Za to nisam siguran. Nije precizirano na sjednici Vlade. Kada Sabor usvoji predložene izmjene i to će se, naravno, znati.  

Dalje zahtjevi za potpore za mjesec ožujak će se zaprimati do nedjelje u ponoć (05. 04.). Isplata onima koji zadovoljavaju uvjete bi trebala biti do Uskrsa. Svi zahtjevi koji stignu poslije toga datuma odnosit će se na potpore za travanj.  

U vrijeme trajanja ovih posebnih okolnosti država je ukinula predujmove za plaćanje akontacija poreza na dobit. Naravno samo onima koji ispunjavaju uvjete da potpore dobiju.

Obveza izrade i predaje godišnjih financijskih izvješća se pomiče za dva mjeseca,na 30. 06. 2020. za 2019. godinu.

Država se ozbiljno uhvatila u koštac s novonastalom situacijom, što čak izaziva određenu dozu čuđenja među poduzetnicima. Mi smo, nažalost, navikli da smo uglavnom samo platiše poreza i ostalih davanja. Ali možda je, barem privremeno, došlo vrijeme da se natko nama pozabavi u pozitivnom smislu. Neka smo i to dočekali.      


Čitajte nas dalje.            

Savjet uz jutarnju kavu, link na pupiko.eu, da Vam dan barem krene pametnije.