"EPPUR SI MUOVE"

Objavljeno: 10.09.2014. | Blog

Prije nekoliko dana ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavio je na okruglom stolu Poslovnog dnevnika "Misli lokalno, djeluj globalno" koji se održavao u Ludbregu, da će obrtnici i mali i srednji poduzetnici od sljedeće godine PDV plaćati po naplaćenom, a ne izdanom računu ukoliko imaju godišnji prihod manji od 3 tri milijuna kuna. "To je velika pomoć za 150 tisuća obrtnika i poduzetnika i jedna od najbitnijih stvari za male poduzetnike u mandatu ove Vlade" , izjavio je Maras. 

"Premijer Zoran Milanović prihvatio je i najavio moj prijedlog da svi poduzetnici i obrtnici s godišnjim prihodima do 3 milijuna kuna od 1. siječnja 2015. godine plaćaju PDV po naplaćenom, a ne po izdanom računu" , objavio je Gordan Maras na svom Facebook profilu.

Ministar poduzetništva i obrta tvrdi da će zbog ove zakonske izmjene PDV po naplaćenoj, umjesto po izdanoj fakturi, plaćati više od 150.000 poduzetnika i obrtnika. "Smatram da je ovo najznačajnija mjera za male i srednje poduzetnike i obrtnike u posljednjih deset godina", napisao je Maras.

To će sigurno omogućiti da desetak tisuća tvrtki nema problema s likvidnosti, da se ne zatvaraju, da im bude jednostavnije poslovanje. S obzirom da je takva praksa prisutna i u nekim drugim zemljama EU, sigurno će to generalno utjecati na konkurentnost našeg poduzetništva, rekao je.

Maras pozitivne efekte tih mjera očekuje odmah s početkom primjene, od 1. siječnja 2015.

Na novinarsko pitanje hoće li te mjere u početku uzrokovati slabije punjenje proračuna, odgovara kako očekuje da će se dio od PDV-a malo sporije naplatiti tijekom iduće godine, ali će se naplatiti.

Država i proračun to mogu podnijeti, istaknuo je Maras navodeći kako bi se, po projekcijama Ministarstva, 'odgođeni prihod' od PDV-a u razdoblju od tri godine kretao od 529 milijuna kuna do 1,1 milijardu kuna.

Odgođeni prihod, kako je pojasnio, znači da će naplata biti u roku kada fakture naplate mali i srednji poduzetnici.

Pošto su rokovi plaćanja za male poduzetnike nešto više od 100 dana, država će u tom razdoblju pričekati taj prihod PDV-a. Ništa se ne oprašta nego se prolongira prihod za taj rok od tri-tri i pol mjeseca, kazao je Maras.

Eppur si muove, iliti ipak se kreće, davno je rekao slavni Galileo Galilei. Naravno pri tome je mislio na o(kretanje) zemlje oko sunca jer je on bio najpoznatiji zagovornik Kopernikovog heliocentričnog sustava. A što se to kreće kod nas? Ministar Maras kao "glasnogovornik" a ako ne i začetnik ideje da mali poduzetnici plaćaju PDV po naplaćenoj fakturi a ne izdanoj kao do sada najavljuje da će se to upravo i dogoditi od 1. siječnja sljedeće godine. O tome sam pisao u jednom od prošlih blogova (pročitati obavezno!). I tada ni sam nisam previše vjerovao da bi takva inicijativa prošla. Ali "ne lezi vraže" premjer Milanović i ministar Lalovac najavljuju isto.

Iz Vlade poručuju da je ta mjera "izlobirana u EU". Premijer smatra da je "kalkulacija zdrava i održiva" i da će biti olakšanje poduzetnicima. "Trenutno su u sustavu samo obrtnici, njih oko 50.000, a s novim izmjenama u sustav bi ušli i mali poduzetnici, oko 70.000 njih, pa bi ih ukupno bilo oko 120.000", istaknuo je Milanović.

Zašto je ta promjena zakona koja se najavljuje toliko značajna za male poduzetnike?

Mali poduzetnici - trgovačka društva, čiji ste vjerojatno i Vi, poštovani čitatelji dio, plaćaju PDV po izdanoj fakturi neovisno da li je ona naplaćena djelomično ili u cijelosti. Mjesečni obveznici PDV-a obračunavaju PDV do 20. u mjesecu za protekli mjesec a plaćaju do kraja mjeseca za protekli mjesec. Velika većina računa se ne naplati u tom periodu i poduzetnici tako kreditiraju svoje kupce koji, s druge strane, imaju pravo odbiti PDV kao pretporez po primljenoj fakturi neovisno da li je djelomično ili u cijelosti ostala neplaćena. Takav način obračuna PDV-a pogoduje dužnicima a šteti vjerovnicima. Nažalost sve ove godine od kada je PDV uveden načelo obračuna PDV-a nije se mijenjalo. Zdrava supstanca male ekonomije je trpila i dalje trpi nepošteno postavljen način obračuna PDV-a. I umjesto da se razvija i stvara novu vrijednost i zapošljava ljude brine se o tome da li će moći platiti PDV do kraja mjeseca. Često se zadužujući ili svjesno neplaćajući svoje dobavljače čime se opet radi šteta ostalim vjerovnicima. I tako se krug zatvori i u njemu plivaju najbolje dužnici koji često na teret vjerovnika opstaju na umjetan način i guraju u propast i ono malo zdravih poduzetnika. Prema mom mišljenju to je iznimno nepošten način obračuna PDV-a koji godinama razjeda zdravo tkivo malog gospodarstva. I iskreno se nadam da je tome došao kraj.

Dobro je što Vlada bitno poboljšava odredba o plaćanju PDV-a na temelju naplaćenih računa, koja se odnosila samo na male obrtnike tzv. dohodaše.

No, Vlada ništa posebno ne daje, nego stavlja u zakon ono što mnoge druge zemlje imaju. EU direktiva predviđa taj model plaćanja PDV-a i za male poduzetnike kako bi im se olakšalo poslovanje. Zbog svojih financijskih mogućnosti mali su silno ranjivi kad im se se produlji rok u naplati njihovih tražbina. Često su uzimali kredite da bi u odnosu na fakturiranu realizaciju mogli platiti državi PDV.

Prije nekoliko mjeseci buru u javnosti je izazvala najava da će od sljedeće godine i obrtnici plaćati PDV po izdanoj fakturi. Među obrtnicima je nastala konsternacija. Iako još ne znamo sa sigurnošću da se to neće dogoditi za nadati se da će ipak za njih cca 50.000 ostati način plaćanja PDV-a po naplaćenom računu i dalje. U slučaju promjene zakona u smislu plaćanja PDV-a po izdanom računu obrtnici bi doživjeli financijski udar jer bi u prvih nekoliko mjeseci platili znatno više PDV-a po računima koje nisu naplatili. Kroz pola godine bi se sustav stabilizirao ali koliko bi ih preživjelo? I s kojim posljedicama.

Što će se još dobroga dogoditi ukoliko se uvedu najavljene promjene? U uvjetima ogromne nelikvidnosti, izgledno je da će većina malih poduzetnika prestati kreditirati državu i vjerovnike i porez platiti pošto sami naplate račun. S druge strane da bi poduzetnik odbio PDV kao pretporez morat će platiti račun dobavljaču. Time će se motivirati dužnike da urednije plaćaju račune dobavljačima i tako bi se ubrzao protok novca i skratili rokovi plaćanja. O ostalim učincima koje će izazvati novi način obračuna PDV-a u sljedećem nastavku.