GENERAL POSLIJE BITKE

Objavljeno: 02.07.2014. | Blog

Kako sam u prvom tekstu počeo s poslovicom - počet ću i u ovom. Ali, ne morate se bojati, neću uvijek tako počinjati. Znate li poslovicu koja kaže da je lako biti general nakon bitke? Vjerojatno znate. Kada se bitka izgubi (ili utakmica, ili partija šaha, ili kartaška igra i sl.) lako je reći: "Uh, da sam barem napravio ovo ili ono, bilo bi drugačije." Ili, oženite se ili udate za nekoga za koga kasnije utvrdite da nije bio baš najbolji izbor (ako je slušati roditelje, ne možete pogriješiti - nijedan izbor nije dovoljno dobar za našega princa ili princezu - pa se ne trebate niti udavati ili ženiti). Ili... ma primjera ima koliko želite.

Ali u nekim životnim situacijama, ma što napravili, ne možete biti sigurni da ste odabrali dobru opciju (ako ih je bilo više) ili da ste dobro postupili ako ste napravili ovo ili ono. Tek u budućnosti se vidi je li izbor bio dobar ili pogrešan. I tada nastupaju generali, kada je bitka izgubljena. Generali u nama (gdje sam pogriješio i zašto?) ili izvan nas (razni "savjetnici" tipa - zašto nisi napravio ovo ili ono?) Ali, kao što rekoh, bitka je gotova, mogu se samo prebrojiti mrtvi i vidjeti jesmo li je dobili ili izgubili i je li vrijedilo žrtvovati tolike "vojnike" da bismo nešto dobili. Tko su vojnici u poslovnim "bitkama"? O životnim bitkama neću ovdje pisati, niti sam za to nadležan, ali o poslovnim mogu pisati. Vojnici koji sudjeluju u poslovnim "bitkama" su novac, vrijeme, zdravlje, živci, prijatelji, obitelj i sve ono što nas okružuje s većim ili manjim značenjem.

A zbog čega sam napisao ovakav pomalo neobičan uvod? Kako bih na životnim primjerima objasnio da prije ulaska u posao morate imati što više relevantnih informacija i znanja da biste preduhitrili gubitak vojnika koji Vam mnogo znače, a pogotovo da biste izbjegli i gubitak same bitke. Jer najgore su bespotrebne žrtve, a da cilj nije postignut. Dakle, prije same bitke okupiti za stol savjetnike za ljudstvo, oružje, teren, financije, opskrbu streljivom i hranom i slično, da biste se s njima posavjetovali kako ući u bitku i uz minimalne moguće gubitke polučiti što bolji rezultat (poslovni). Nemojte kretati u boj s premalo informacija, premalo novca i, osobito - premalo znanja. Koštat će Vas puno i u konačnici možete sve izgubiti.