Ima li smisla graditi?

Objavljeno: 27.08.2014. | Blog

Na ovo pitanje nema jednoznačnog odgovora. Najbitnije pitanje je s čijim novcem će se graditi? Ako je to novac dobiven putem kredita i ako je rok povrata kratak (1 - 3 godine), te ako nemamo poznatog kupca, onda gradnja postaje jako rizična, što i sami možemo vidjeti zadnjih godina. A banke će tek u skoroj budućnosti ozbiljnije krenuti u oduzimanje djelomično ili potpuno sagrađenih nekretnina te ih prodavati, naravno, po bilo kojoj cijeni koju mogu za njih dobiti. S obzirom da je investitor morao sam kupiti zemljište i platiti komunalno uređenje zemljišta da bi dobio kredit za gradnju, jasno je da je taj novac izgubljen ako banka prodaje nekretnine. Nadati se da će se kupac pojaviti u tijeku gradnje i čak financirati gradnju je pusta utopija u današnje vrijeme. Bolje je igrati loto i nadati se dobitku - jer ako se i ne dobije, nije puno novca uloženo. Danas naći kupca koji će "iskeširati" nekretninu i to u fazi gradnje, slično je dobitku na lotu, a to baš i nije velika vjerojatnost. Naravno da ovdje govorim o prosječnoj nekretnini na prosječnoj poziciji. Ne o apartmanu u centru Opatije ili Dubrovnika koji će vjerojatno i danas naći kupca, iako po nižoj cijeni nego prije par godina.

Dakle, da li graditi ili ne? Načelno - da, ako se gradi vlastitim novcem, ako je pozicija nekretnine dobra, nivo uređenja viši i ako se nastoji iskoristiti niže cijene proizvoda za građenje i usluga u građenju. Jer, i građevinari koji sada grade, pojavit će se uskoro na tržištu, a gradili su po puno nižim cijenama negoli oni koji su gradili prije dvije ili više godina.

To je jedan bitan razlog zašto se cijene nekretnina neće uskoro povećavati nego će još i padati; odnosno tko želi prodati nekretninu, morat će spustiti cijenu na onu koju već nude neki građevinari, a koja je ispod cijene koštanja (kada se uzme u obzir kredit kao najčešći način financiranja). Dakle, ako sada neki investitori nude stanove u okolici Viškova za cca 800-900 EUR/m2, ovisno u veličini stana, opremljenosti, poziciji i sl. (i niti to im nije lako postići), smatram da će i ostali investitori morati spustiti cijenu na taj nivo, ako žele brzo prodati nekretninu, ili možda još niži, ako banke počnu prodavati stanove koje investitori ne mogu (ili ne žele) sami prodati. Onda cijena pada još niže. A ako se to i ne dogodi, uskoro se na tržištu pojavljuju investitori koji su puno jeftinije gradili, pa je opet pitanje po kojoj oni cijeni mogu prodavati sa zaradom. Prilično niskoj, prema informacijama koje imam.

I još je jedan razlog zašto cijene stanova neće rasti. A taj je: nedostatak bankovnih kredita za građane. Banke su toliko usporile odobravanje novih kredita da se može slobodno reći da ih niti ne odobravaju. I ne vidi se da bi moglo uskoro doći do promjene trenda.