IPAK SE KREĆE

Objavljeno: 16.09.2014. | Blog

Evo prošlo je 15-tak dana od najave premijera Milanovića da će od 1. siječnja iduće godine dio malih poduzetnika (s godišnjim prihodom do 3.000.000 kuna) plaćati PDV po naplaćenoj a ne izdanoj fakturi, kao što je sada. I još nitko iz Vlade nije to opovrgnuo, dakle to je dobar znak da bi se zakon u tom smislu mogao promjeniti. Ova moja mala ironija je vezana za skepsu jer iz dosadašnjeg iskustva znam da ništa nije sigurno dok s ne objavi u Narodnim novinama a i tada nije sigurno od kada će se primjenjivati jer najčešće resorni ministar mora donesti pravilnik o provođenju nekog zakona koji se promjenio. Nadam se da to ovdje neće biti slučaj i da će zakon kako su ga najavili vrijediti više od jedne godine. Šteta koja je načinjena malom gospodarstvu naplaćivanjem PDV-a po izdanoj fakturi u svim proteklim godinama od kada je uveden PDV je vjerojatno nemjerljiva a za nadati se da će se nepravda koju trpe vjerovnici na račun dužnika ispraviti za budućnost.

Da podsjetim: Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, najavio je izmjene u sustavu PDV-a. Mjere kreću
od 1. siječnja 2015., uz novinu da mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj već po naplaćenoj fakturi te da se diže i visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a po naplati kod obrtnika s dva
na tri milijuna kuna prihoda godišnje. U Ministarstvu se očekuje odgođeni prihod od naplate PDV-a za
Državni proračun, i to najveći u početnom razdoblju nakon promjene sustava PDV-a, odnosno prvih godinu dana.

"Oko 150 tisuća obrtnika i malih poduzetnika u Hrvatskoj imat će mogućnost odabira kako žele plaćati PDV.
U vremenima nelikvidnosti i neplaćanja računa tako neće morati brinuti hoće li zbog plaćanja PDV-a doći u probleme odnosno blokadu ili stečaj", objasnio je ministar Maras.

U Ministarstvu financija se očekuje odgođeni prihod od naplate PDV-a za Državni proračun, i to najveći u početnom razdoblju nakon promjene sustava PDV-a, odnosno prvih godinu dana. Prema simulacijama koje su napravljene "odgođeni prihod" od PDV-a u razdoblju od tri godine kretao bi se od 529 milijuna kuna do 1,1 milijarde kuna. Iznos "odgođenog prihoda" ovisi o tri parametra: vrijednostima prosječnog vremena naplate potraživanja i plaćanja obveza dobavljačima, traženju povrata poreza i procjeni isplativosti ulaska u gotovinski sustav.

Predložene izmjene odredbi Zakona o PDV-u obuhvatit će ukupno 67.574 subjekata malog gospodarstva koji će imati mogućnost prelaska u gotovinski sustav plaćanja PDV-a i to 63.143 pravne osobe – poduzetnike koji su temeljem važeće zakonske regulative obveznici PDV-a u obračunskom sustavu (plaćanje PDV-a po ispostavljenom računu), zatim 4.431 fizičku osobu (obrtnici - obveznici poreza na dobit) koje plaćaju PDV po izdanom računu odnosno u obračunskom su sustavu PDV-a, dok će 71.765 fizičkih osoba (obrtnika) nastaviti plaćati PDV u gotovinskom sustavu kao i do sada (neće sa 1. 1. 2015. prijeći u obračunski sustav).

Ovaj prijedlog Ministarstva poduzetništva i obrta u skladu je s Europskom direktivom o PDV–u.

"Ništa se nikome ne oprašta nego se prolongira naplata prihoda za rok od 3,5 mjeseca, koji nije tako velik da to država ne može izdržati. To je pomoć malim tvrtkama, država mora stvarati konkurentno okruženje", rekao je Maras koji očekuje da će zbog toga 10.000 tvrtki i obrtnika imati manje problema s likvidnosti. Unatoč odgođenoj naplati PDV-a Maras ne očekuje probleme u proračunu. "Upravo suprotno. Proračun se ne može gledati samo računovodstveno, plus i minus. Svaka mjera znači generalno nešto za razvoj poduzetništva, uvjeren sam da će to pomoći da prihodi u proračunu budu još i veći". Pri tom računa da će više novca koje će tvrtke imati na raspolaganju utrošiti za radnike ili podmirenje obveza. 

Najavljene Vladine mjere pozdravljaju i u Hrvatskoj obrtničkoj komori, napominjući kako je to ono što su i tražili.

Ovo zakonsko rješenje može pokrenuti ciklus plaćanja i novčane tijekove, ali pod uvjetom da Vlada bude dosljedna u provedbi svojih odluka. Bitno je da se ova zakonska izmjena provede čim prije kako bi obrtnici mogli pripremiti poslovne knjige za sljedeću godinu te da sustav koji se uvede bude stabilan i bez promjena nekoliko godina, ističe predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Da na neki način zaključim, navedena porezna izmjena će biti veliko rasterećenje malim poduzetnicima koji su pretežito vjerovnici, dakle zdraviji dio gospodarstva, od kojih će mnogi "prodisati" te će umnogome umanjiti lošu gospodarsku situaciju i višegodišnju recesiju. Samo ostaje da se stvarno i provede od 1. siječnja sljedeće godine.