MOŽE LI MARAS IŠTA UČINITI?

Objavljeno: 03.07.2014. | Blog

Zašto ovakav naslov teksta? I znate li, cijenjeni čitatelji, što to Gordan Maraspokušava učiniti? Deklarativno ili stvarno, to još ne znamo. Uskoro ćemo vidjeti. Riječ je o tome da se u njegovom prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u predviđa da poduzetnici koji ostvaruju godišnji promet do 3 milijuna kuna porez na dodanu vrijednost plaćaju po naplaćenim fakturama, a ne po izdanim, kao do sada.

    Rezultat primjene poreza na dodanu vrijednost od dana kada je uveden (1. siječnja 1998. godine) je favoriziranje dužnika u odnosu na vjerovnike. Sustav je iznimno nepošten i nekorektan, tako da se dobiva dojam da mu je cilj opteretiti sposobne na račun nesposobnih. Zašto ovako pomalo drastične riječi? One imaju razlog zašto postoje, a ja ću Vam pokušati objasniti zašto tako mislim u nastavku teksta. Uzmimo, za primjer, situaciju u kojoj jedan poduzetnik isporučuje robu ili uslugu drugom poduzetniku, a to je praktično svaka situacija. I sada poduzetnik isporučitelj robe ili usluge prilikom isporuke izdaje račun u kojem je sadržan i porez na dodanu vrijednost, prilikom čega plaća PDV koji je naznačen na računu u obračunskom razdoblju u kojem je račun izdan. Primatelj usluge ima pravo u istom obračunskom razdoblju odbiti PDV, odnosno smanjiti svoju poreznu obvezu ili pak zatražiti povrat PDV-a od države. Ako primatelj usluge odmah plati navedeni račun, tada je sve u redu, ali kako se to najčešće ne događa, poduzetnik isporučitelj angažira svoja novčana sredstva da bi podmirio obvezu PDV-a, a primatelj robe ili usluge koristi PDV kao pretporez. Takva situacija dovodi one koji prodaju robu ili usluge i najčešće uspješno posluju u nezavidnu situaciju, jer ne samo da nisu dobili novac za robu ili uslugu, nego još plaćaju PDV državnom proračunu, odnosno, primatelje robe i usluge ne samo da kreditiraju za robu ili uslugu nego još plaćaju i PDV koji primatelji mogu odbiti. Izuzetno nekorektno i nepošteno.

Sustav PDV-a koncipiran je tako da jedan poduzetnik plaća PDV, a drugi ga odbija. Dakle, državni proračun u poslovnom odnosu dvaju poduzetnika koji su oba u sustavu PDV-a i trgovačka su društva ne dobija niti gubi ništa ako poduzetnici plaćaju PDV po naplaćenim ili izdanim fakturama. Ako jedan mora platiti PDV, drugi ga odbija, ili ako jedan ne plaća PDV dok ne naplati, drugi ga ne može odbiti dok ne plati.        

    Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prije par dana izjavio je da je u tijeku izmjena Zakona o PDV-u. Ponovio je da će on i dalje inzistirati na tome da se malim poduzetnicima, s godišnjim prometom do 3 milijuna kuna, omogući plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, a ne po izdanom računu, kako je sada.

“Radi se o tome da se pomogne malim tvrtkama, koje nekada u nelikvidnosti ne mogu izdržati presiju PDV-a”, istaknuo je Maras, dodavši kako očekuje da će o tom prijedlogu postići dogovor s ministrom financija.

Bit će interesantno čuti reakciju ministarstva financija i novog ministra Borisa Lalovca koji to mora prihvatiti. Navodno Institut za javne financije trenutno radi analize utjecaja takve prakse naplate PDV-a nakon plaćanja, a ne izdavanja računa, za koje se nadam da će uskoro objaviti.

Bit će zanimljivo onda slušati objašnjenja ministra Lalovca kad, kako se može čuti, bude odbijao ovakav projekt. Moje mišljenje je da takav prijedlog neće proći jer u svim dosadašnjim garniturama vlasti, pa tako i u ovoj, glasu zdravog razuma nema mjesta.

A šteta je što smo uništili puno toga svjesno ili nesvjesno, namjerno ili nenamjerno, jer se u ovoj Lijepoj našoj moglo dobro živjeti.