ODGODE PLAĆANJA POREZA I DOPRINOSA

Objavljeno: 01.04.2020. | Blog

    Danas je prvi travnja iliti prvi april. Ali malo kome ozbiljnom je do šale. Sadašnjost a pogotovo budućnost nije nimalo ružičasta, barem većini poduzetnika. Mediji su nam svjesno utjerali strah u kosti, opravdano ili ne to sada više nije važno. Strah od korona virusa a svatko pametan osjeti barem neizvjesnost i nelagodu od ovoga što se sada događa, a pogotovo od budućnosti, barem sljedećih par mjeseci.  

    A država nam nastoji smanjiti neizvjesnost obećavajući razno razne poticaje ali kada vidimo kako ta obećanja ispunjavaju još se lošije osjećamo. Tu mislim naročito na onu prvu mjeru koju su obećali (isplata minimalne plaće 3.250,00 kuna). Kada će se rješavati zahtjevi koji su poslani, koji su točni kriteriji za dobiti potpore, a pogotovo kada će biti isplata, e to nitko ne zna. A novca ima. To nije upitno. Za sutra (četvrtak) je najavljeno da će u medijima biti objavljen novi paket mjera pomoći gospodarstvu pa me jako zanima što će se novo obećati i kada i kako će se ispuniti.  

    Vezano za današnju temu, već dva tjedna se zaprimaju zahtjevi za odobrenje odgode plaćanja poreza (na dobit i dohodak) i doprinosa iz i na plaće. Obrazac je najlakše predati putem e-porezne i puno je jednostavniji negoli zahtjev za Potpore za očuvanje radnih mjesta. Za popuniti ga treba doslovno par minuta. Upisuje se par generalnih podataka i odgovara na pitanja da li podnositelj zahtjeva ima pad prometa i da li će ga imati i ubuduće. I to je to.  

    E sada, pitanje svih pitanja u ovoj situaciji, koje se postavlja je da li zadržati radnike koji nisu neophodni ili im dati otkaz? Da li riskirati sa državnim poticajima pa ostaviti radnike ili ići na „sigurno“ pa podijeliti otkaze? To je tema za sljedeći nastavak koji će već danas biti na stranici.        

Savjet uz jutarnju kavu, link na pupiko.eu, da Vam dan barem krene pametnije.