POTPORE KOJE DRŽAVA DAJE ZA OČUVANJE RADNIH MJESTA

Objavljeno: 27.03.2020. | Blog

    Jedna od bitnijih mjera, mnogima najbitnija i za sada jedina stvarna korist koju bi u ovoj krizi mogli imati poduzetnici je državna potpora poduzetnicima s padom prihoda koja se daje u visini minimalne neto plaće (3.250,00 kuna) po zaposleniku koji je ostao u radnom odnosu u sljedeća 3 mjeseca (plaća za ožujak, travanj i svibanj 2020.) s mogućnošću produženja za još 3 mjeseca.  

Za dobiti potporu uvjet je, za nas male poduzetnike, da nije bilo u kratkom roku otpuštanja više od 20% radnika. Bolje je naravno da nije bilo uopće otpuštanja radnika. Za srednje i velike poduzetnike vrijede druga pravila o otpuštanju radnika ali to nije predmet moga interesa.  

Zahtjev za potporu koja bi se dobila već za ožujak treba predati do kraja ožujka ove godine. Ako se ne preda zahtjev do kraja ožujka može se predati i u travnju npr. ali onda potpora vrijedi za travanj i svibanj.  

Sve navedeno vrijedi danas i u skorije vrijeme a Vlada najavljuje da je ovo prvi paket mjera i da će se najvjerojatnije donositi i nove mjere.

Da bi se dobila potpora mora se ispuniti neki od sljedećih uvjeta:

-    Da je poduzetnik prestao raditi po odluci Kriznog stožera (ugostitelji, auto škole, kozmetički, frizerski i slični saloni, fitnes centri i sl.)

-    Da je u ožujku 2020. poduzetnik imao najmanje 20% pad prihoda u odnosu na isti mjesec protekle godine (ožujak 2019.) i da se može pretpostaviti da će u sljedeća 3 mjeseca prihod pasti još najmanje 20% u odnosu na ožujak 2020.

-    Nemogućnost novih narudžbi sirovina, repromaterijala, alatai strojeva neophodnih za rad

-    Otkazivanje ugovorenih poslova i narudžbi

-    Nemogućnost isporuke gotovih proizvoda ili ugovorenih i plaćenih sirovina, repromaterijala, strojeva, alata i sl.

-    Otkazivanje rezervacija, evenata, kongresa, seminara i sl.

Nastavak slijedi      

Savjet uz jutarnju kavu, link na pupiko.eu, da Vam dan barem krene pametnije.