Pupiko vas besplatno savjetuje

Objavljeno: 02.09.2014. | Blog

Često puta se događa da me poduzetnici nazovu i postave sljedeće pitanje: "Trebali bi mi nekakvi savjeti. Da li se mogu najaviti i doći do Vas i koliko to košta?". Moj odgovor je najčešće: "Pitajte, ako mogu pomoći ću Vam odmah u telefonskom razgovoru, a ako je u pitanju veći problem trebate doći do mene na razgovor."

Budući da poduzetnici u Hrvatskoj teško mogu doći do točnih i pravovremenih informacija i odgovora na pitanja iz svakodnevnog poslovanja, uvijek sam smatrao da ako mogu trebam pomoći savjetom. Više puta su to osobe koji nisu poduzetnici pa nemaju svoga knjigovođu ili pak ne vjeruju knjigovođi pa provjeravaju informaciju koju im je on dao. Bilo kako bilo, građani ove lijepe naše imaju potrebu dobiti točnu informaciju u svezi nekog problema ili nedoumice koju imaju a često ne znaju koga uopće pitati.

Već neko vrijeme na internet portalu www.osvojime.hr traje nagradna igra u kojoj je jedna od nagrada i polusatno besplatno savjetovanje iz područja knjigovodstva i poreza (novi ciklus nagrada kreće od 25.9.2014.). Za sve one koji ovo čitaju a imaju neki kompleksniji problem iz navedenih područja mogu pokušati osvojiti navedenu nagradu i u polusatnom razgovoru razriješiti dilemu ili riješiti problem.

Jednom prilikom je javno postavljeno pitanje kakav ja imam interes davati besplatne informacije. Interes za besplatno davanje informacija nije nikakav. Međutim kad bi svatko od nas koji nešto znamo pomogli u jednom malom dijelu, mogli bi puno napraviti za poslovno obrazovanje poduzetnika. Opće je poznata činjenica da su hrvatski poduzetnici, nažalost, prosječno imaju vrlo malo potrebnih znanja i vještina za vođenje posla. Uz to, kod nas još uvijek postoji puno raznih "knjigovođa" koji veze nemaju s onim što rade te daju savjete koji nemaju veze s pameću, a poduzetnik "knjigovođi" vjeruje jer sam zna manje od svoga knjigovođe. I tako dolazi do još većeg nereda u poduzetničkom (ne)znanju. Ponekad se događa da me komitenti pitaju da li sam nešto ispravno savjetovao ili napravio, jer su oni čuli od svoga kolege poduzetnika da njegov knjigovođa to drugačije savjetuje ili radi. Nažalost ima takvih ideja da ti pamet stane.

U ovih nekoliko početnih tekstova na ovom blogu dao sam dosta općenitih informacija i savjeta o poduzetništvu a od sljedećeg tjedna prelazim na konkretne poslovne situacije koje ću komentirati i pokušati dati što je više moguće informacija i savjeta.