REKLAMA

Objavljeno: 14.07.2014. | Blog

Danas ću pisati o tome kako se u krizi treba postaviti poduzetnik koji ima kvalitetan proizvod ili uslugu, a koji unatoč tome može propasti. Dakle, da li je dovoljno u ovo doba imati dobar proizvod ili uslugu da bi se opstalo? Nažalost, nije. Nije dovoljno čak niti u doba gospodarskog prosperiteta. A kamoli danas. Zašto? Iz jednostavnog razloga jer možemo imati najbolji proizvod (ili uslugu) na svijetu, a ako za to nitko ne zna, propali smo. I drugo pitanje je treba li kome naš proizvod ili usluga? I može li si taj priuštiti platiti proizvod ili uslugu? I ako si može priuštiti, da li će ga (ju) platiti? Puno je pitanja i puno prepreka na putu do uspješnog poduzetnika.

Na krizu ne treba gledati samo kao na opasnost. Kriza je kako opasnost, tako i prilika. Prilika za one koji će opstati, jer će uzeti dio tržišta koje će izgubiti oni koji će propasti. A taj dio tržišta bez propasti lošijih ne bi mogli uzeti. Barem ne lako. U doba krize treba smanjiti apetite. Ne treba prestati raditi (to bi bilo najgore), već se malo stisnuti, sagnuti dok uragan ne prođe. Ne treba ostati na vjetrometini (praviti se da se ništa ne događa), jer vjetar takve pomete s lakoćom. Najgore je zabiti glavu u pijesak i izigravati noja. I ni slučajno vjerovati političarima kada kažu da je sve u redu. Njima je u redu, a nama? "Nema brige, mi sve držimo pod kontrolom", kažu oni. Samo debelo naivni mogu u to povjerovati i ako smo takvi (glupi), onda i trebamo propasti. Pogledajte samo građevinare koji su sumanuto gradili bez ikakvog plana i razmišljanja (čast izuzecima). To nam može svima biti pouka.

A što sa naslovom ovoga teksta? U ovakvim vremenima reklama je potrebnija negoli ikada. Reklama može već sada preusmjeriti kupce (proizvoda i usluga) s konkurencije na nas. Ne čekajući da netko propadne. U vremenima krize kupci više negoli inače razmišljaju da promijene dobavljača proizvoda ili usluge (ili promijene proizvod ili uslugu). Reklama je ta pomoću koje možemo preusmjeriti prema nama neodlučne ili one koji žele promjenu. Ako smo kvalitetni, dovoljno je da reklama osigura da postanemo nezaobilazna stanica potencijalnom kupcu proizvoda ili usluge. Bitno je da stvorimo ime koje je sinonim za određeni proizvod ili uslugu. I da se kupac prilikom kupovine sjeti da i mi postojimo te da bi bilo dobro obići i nas da vidi što mi to nudimo i po kojoj cijeni. Ako to postignemo, napravili smo veliki posao koji bi morao osigurati opstanak.