UVOD ILITI POČETAK

Objavljeno: 01.07.2014. | Blog

Razmišljajući kako da započnem ovaj tekst pada mi na pamet jedna izreka koju sam davno čuo, a i sam puno puta ponovio, a koja glasi: Ako netko nešto želi učiniti, naći će 1.000 načina kako to učiniti, a ako ne želi naći će 1.000 razloga zašto to neće učiniti. Navodno je to izreka Pabla Picassa. A zašto sam se sjetio te izreke? Zato jer ove tekstove pišem za poduzetnike, kao što sam i sam. Mi tražimo načine a ne razloge. I zato se razlikujemo od drugih.

Poduzetnik, kao to i sama riječ kaže, nešto poduzima. Poduzima nešto da bi njemu osobno, a i ljudima oko njega, bilo bolje, da bi svi više zarađivali, bolje živjeli. Bez poduzetnika ne bi danas svijet bio niti približno isti. Poduzetnik nije lako biti. Traže se velika odricanja, puno znoja i suza da bi se ostvario cilj. Puno puta neshvaćen, ponekad i ismijan od većine, poduzetnik plovi nesigurnim vodama s puno hridi, od kojih neke vidi, a mnoge ne vidi. Konkurencija, nejasan zakonodavni okvir, golema državna administracija ogromnog apetita, iznimno spora kada treba pomoći, a izuzetno brza kada treba uzeti novac, nemoralno društvo i ... tako bih mogao nabrajati i nabrajati i nabrajati...

I kako da čovjek - poduzetnik - preživi u džungli u kojoj iza svakog grma vreba opasnost? Nije lako. A moj skromni doprinos pokušaju preživljavanja poduzetnika su i ovi tekstovi od kojih prvi upravo čitate. Nakon više od dvadeset godina poduzetništva i rada u svojem trgovačkom društvu (davno se to zvalo i poduzeće) na mjestu direktora stekao sam dovoljno znanja i iskustva koje mogu podijeliti s drugima kojima ću pomoći izbjeći poneku zamku u poslovanju, prvenstveno na području knjigovodstva, poreza i financija.

Pristup ovoj stranici Pupiko knjigovodstva d. o. o., čiji prvi tekst i upravo čitate, besplatan je i stoji Vas samo malo vremena da ponedjeljkom ujutro, kada počinjete novi radni tjedan, "bacite oko" na ono što je preko vikenda smislio i napisao Davor i razmislite može li Vam na neki način pomoći njegovo promišljanje o problemima i nedoumicama koje možda imate i rješavanje istih.
Ako postignem to da jedan dio poduzetnika kao "obveznu" literaturu pročita i moj tekst - postigao sam cilj. Ako Vam se svidjelo to što pišem, potrudite se, napišite na mail riječ-dvije. I ako Vam se ne svidi - napišite slobodno. Svaka pohvala godit će mi i dati još više podstreka da nastavim s pisanjem, a svaka kritika i sugestija biti uzeta u obzir kako bi rezultirala kvalitetnijim radom.

Toliko za prvi put. I, znajte, Vi koji čitate, da ponedjeljkom dopodne očekujem veliku štucavicu. Pozdrav svima.